Türkiye'de trafige çikan araçlarin 3,5 milyonunun sigortasiz oldugu açiklandi. Manisa, sigortasizlik orani en yüksek il olarak kayitlara geçti, Istanbul ve Trabzon ise en fazla sigortali araç kullanilan sehirler oldu.
Trafik sigortasi yapilmasi zorunlu olmasina ragmen bu konuya yeterli önem gösterilmiyor. Kazalarda sigortasiz araç sahipleri büyük maddi külfet yasiyor. Trafik kazasina sebep olan araci sigortasiz olan sürücü, hiçbir hak talep edemedigi gibi üçüncü kisiye verdigi zarardan ötürü 250 bin TL'ye kadar tazminat ödemek zorunda kalabiliyor. Trafik sigortasinin yillik bedeli illere göre 175 ile 350 lira arasinda degisiyor.
Trafik Sigortalari Bilgi Merkezi (TRAMER) tarafindan hazirlanan rapora göre trafikte 16 milyon 488 bin 702 araç bulunuyor. Trafikteki araçlarin, Karayollari Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasi yapmasi gerekiyor. Ancak bazi araçlar, araç sahiplerinin ihmali, bilgisizligi ya da sigorta primi ödemek istememesi sebebiyle sigorta kaçagi durumunda. TRAMER raporuna göre, Türkiye'de trafige çikan 16 milyon 488 bin 702 araçtan 3 milyon 512 bin 848'i (yüzde 21,3) sigorta kaçagi. Manisa'daki 442 bin motorlu tasitin yüzde 38'i sigortasiz trafige çikiyor. Araç sigortasi konusunda en basarili il ise yüzde 10 gibi düsük bir sigortasizlik oranina sahip olan Istanbul ve Trabzon. Rapora göre en fazla sigortasiz araç türü 'özel amaçli tasit'lar. Trafikte en yogun olarak bulunan otomobiller, yüzde 90'i asan sigortalilik oraniyla, türünün bu alanda en basarilisi durumunda. Ayrica, araç sigortasina en çok riayet eden bölge, cografi sartlarindan dolayi ulasim yollari bir hayli zorlu olan Karadeniz. Güneydogu Anadolu'da ise araçlarin yüzde 35'i sigortasiz olarak trafige çikiyor.
Kaynak : http://www.haberturk.com/yasam/haber/802376-bunu-yapmayan-suruculer-yandi
|